Welcome

Objects

Group

Illustrations

Map

Literature

Contact us


Introduction to the pages on beadwork

Zowel bij de etnische minderheden in het noorden als in het zuiden van de Filippijnen zijn kralen en kralenwerk een onmisbaar onderdeel van het kostuum en van de 'personal adornments'. Bepaalde typen kralen kunnen een demonstratie van de welvaart van de bezitter of bezitster zijn. Vooral in het zuiden, en met name in Mindanao, worden kralen gebruikt voor het aanbrengen van complexe versieringen op de kleding.

Kralen worden gemaakt van verschillende materialen. De meest voorkomende zijn van glas. Ze zijn meestal nieuw, in één, doorgaans heldere, kleur. Naast glas worden ook keramiek, zaden, hout, schelpen en parelmoer gebruikt. Grote cilindervormige kralen gemaakt van glaspasta, met ingewerkte motieven kunnen honderden jaren oud zijn. De kralen zijn afkomstig uit Europa, waarschijnlijk uit Venetië, en via handelstochten van onder andere Marco Polo in Azië terecht gekomen, waar ze via verdere handelswegen bij de diverse etnische groepen terecht kwamen..Deze oude kralen kunnen lokaal een hoge waarde hebben. Niet zelden is zo'n kraal één of meer paarden of gongs waard, of is voldoende voor een bruidsschat.

Oude kralen worden vaak individueel gedragen, geknoopt aan een koord. Kleinere kralen van glas, zaden of ander materiaal worden in een of meerdere strengen geweven en als halsketting gebruikt. Strengen kralen kunnen ook aan 'ear plugs' (schijfjes van schelp, been of hout, gestoken in een gat in de oorlellen) van het ene naar het andere oor hangen. Bij sommige groepen worden kledingstukken bedekt met motieven uit kralen, en worden complexe weefwerken met draad en kralen vervaardigd ('lacy netted beadwork').


Go back or to the top of the page