CD-ROM Bali Interactief
komt weer tot
levenMakeover van Bali Interactief is beschikbaar

Waarom deze makeover?
In 1996 bracht multimedia-producent en uitgever DJMC de eerste versie van Bali Interactief uit. Het medium cd-rom was nog betrekkelijk nieuw en de verkopen kwamen langzaam op gang. Met het uitbrengen van versie 2 ging het veel beter.
Uitgaven over Java en Sumatra volgden. Binnen enkele jaren werden van de drie titels vele honderden exemplaren verkocht.

De drie cd-roms over Indonesië, verschenen in de Kipas reeks

Zo'n 13 jaar geleden kwam softwareproducent Microsoft met de aankondiging dat de structuur van hun besturingssysteem Windows drastisch veranderd werd. De reeks van Windows, 3, 95, 98 en Millenium, werd afgebroken en vervangen door een totaal ander besturingssysteem, Windows XP. Wat velen vreesden gebeurde: talloze programma’s bleken niet meer te werken. Daaronder ook de cd-roms Bali Interactief, Java Interactief, Sumatra Interactief en de later geproduceerdeThailand Interactief. Een oplossing was er niet want ook de auteurssoftware waaronder de cd-roms samengesteld waren (Picture Book) werkte niet meer. Alternatieve auteurssoftware die onder Windows XP draaide was nog niet beschikbaar. Op de vele vragen van kopers om de cd-roms weer draaiend te krijgen konden we als auteur en uitgever maar één antwoord geven: vind een computer die nog onder een van de oude Windowsversies draait en bewaar die goed.

In 2002 schokte de verschrikkelijke bomaanslag op Bali de hele wereld; drie jaar later volgden nog eens drie aanslagen. Gevolg was dat Indonesië als reisbestemming vrijwel wegviel. Daarmee was ook de behoefte aan informatieve software over Indonesië verdwenen. Opnieuw programmeren van de cd-roms was, zo het al mogelijk zou zijn geweest, daarmee van de baan. DJMC stopte, mede door deze ontwikkelingen, als bedrijf.

Deze onbevredigende situatie werd pas onlangs verbroken door een paar ontwikkelingen. Ten eerste: Indonesië kwam toch weer in de belangstelling en op dit moment is Bali een buitengewoon populaire vakantiebestemming, met name voor overwinteraars. Ten tweede: Windows XP werd opgevolgd door Vista, en Vista werd opgevolgd door Windows 7, en nu 8. Op dit moment lijkt het erop dat de structuur van Windows 8 de komende jaren niet dusdanig ingrijpend veranderd zal worden dat opnieuw reeksen programma’s onbruikbaar zullen worden. Hierdoor aangemoedigd besloten we dat het tijd werd om in elk geval de
cd-rom over Bali helemaal opnieuw te maken, met auteurssoftware die niet snel zal verouderen.
Deze opvolger van versie 2 werd versie 2.1. Deze versie bevat vrijwel alle materialen en informatie uit de versie van 1998, met enkele toevoegingen. Enkele AVI-video's zijn niet opgenomen.

Versie 2.1 is gemaakt met auteurssoftware Opus Creator 6 op een computer die onder Windows 8 draait. Op een later tijdstip kan versie 2.1 upgraded worden naar de uitgebreidere versie 3.0.
Versie 2.1 is gratis, en kan downloaded worden. Wel vragen we u om een donatie te storten van € 5,- of meer. Het bedrag gaat naar een stichting die in Indonesië ontwikkelingswerk doet op het gebied van community development en onderwijs. Details: zie verder op deze pagina.

Meer schermvoorbeelden en beschrijving van versie 2.1

Het programma wordt op het scherm gezet in een kader van 800 bij 600 pixels, geplaatst tegen een groene schermvullende achtergrond. Voor de schermwisselingen is een fraaie blader-animatie gebruikt waardoor de kijker/lezer het gevoel heeft door een multimedia-album te bladeren. De menustructuur is praktisch hetzelfde gebleven. De vormgeving is echter sterk veranderd (zie voorbeelden boven). Het knoppenblokje is vervangen door een onopvallende knoppenbalk onderaan het scherm.Via de onderwerpkeuzemenu's komt men òf bij een sub-menu òf bij een fotomozaïekscherm (hiernaast).

Door op een foto in het fotomozaïek-scherm te klikken komt men bij het fotoscherm. De resolutie van de foto's is zoals die op de cd-roms: 640 bij 480 pixels. We hadden graag een hogere resolutie gebruikt maar veel materiaal, meest van derden, was niet meer te traceren. De foto's zijn overigens op deze resolutie ook uitstekend te bekijken.

In totaal zitten er zo'n 300 foto's in het programma.

Door op de Tekst-knop te klikken verschijnt het tekstkader. In dit geval bevat het kader veel tekst dus is er een scrollbalk bij gezet.

In de tekst zijn sommige woorden blauw gekleurd. Deze woorden zijn aanklikbaar. Ze brengen de lezer naar een ander scherm of er verschijnt een extra tekstkader met meer informatie.

Nieuw in het programma is een uiitgebreide zoekfunctie die na het intypen van een naam of term onmiddellijk met de juiste locatie of locaties van het gezochte woord komt.

Ook de interactieve kaart van Bali is weer opgenomen in het programma. Door op een deel van Bali te klikken wordt de lezer naar een deelkaart gebracht. Er zijn negen deelkaarten.

Op het deelkaart-scherm staan behalve de kaart een aantal knoppen met plaatsnamen die tekstblokken laten verschijnen. Andere knoppen brengen de lezer naar het betreffende foto- of informatiescherm
Sommige onderwerpen worden uitgebreider besproken op informatieschermen. Ook in deze tekstblokken zijn weer aanklikbare woorden te vinden die de lezer verder brengen of extra informatie geven.

In totaal staat er ruim 36.000 woorden tekst (een flink pocketboek) aan informatie in het programma.

In versie 2.1 zijn twaalf van de oorspronkelijke AVI video's opgenomen, in de resolutie van 320 bij 240 pixels. Dat is nu klein maar in de 90-er jaren was dat het best haalbare.

Ook de meeste geluidsopnames zijn in het programma opgenomen, ong. 30 minuten stereogeluid.

Na de CD-ROM is er een DVD uitgebracht met 12 videoclips in televisie-resolutie (720 x 576 pixels). De videoclips zijn vrijwel dezelfde als de AVI's. De clips staan op YouTube. Ze zijn te bekijken via deze speciale pagina met links naar de YouTube pagina's.


We hopen dat met het opnieuw uitbrengen van Bali Interactief de bezitters van de oude cd-rom een beetje gecompenseerd worden voor de teleurstelling over een programma dat door een beleidswijziging van een grote software-ontwikkelaar plotseling onbruikbaar werd.

Het downloaden van deze remake is gratis. We vragen u echter om een vrijwillige donatie van € 5,- of meer te doen. Deze donatie gaat wat ons betreft naar de Stichting Howu-Howu, die zich inzet voor het verwezenlijken van kleinschalige projecten op het eiland Nias en de eilandengroep Mentawei. Informatie vindt u op de website http://howu-howu.org. U kunt uw donatie storten op:


Bankrekening :NL94 INGB 0007 653 180
t.n.v. Stichting Howu-Howu
onder vermelding van Gift

Klik hier om naar de pagina met de downloadinstructies te gaan.

Een reactie:

...Ik heb een paar dagen geleden Bali Interactief gedownload en geïnstalleerd. Ik ben zeer onder de indruk van het programma en zit al een paar dagen vol bewondering te bladeren door alles wat er te zien en te lezen is. Alles werkt perfect onder Windows 7... (Naam op verzoek van inzender niet vermeld)

Terug naar de top van de pagina


Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.
Laatste update: Oktober 2015

Stuur uw reactie naar
F. de Jager